Eli, Eli Lama Sabahtani


El-İlah
Arketipler:
Vogler’ın çözümlemesine göre, Yolculuk arketiplerle (her öyküde karşımıza çıkma eğiliminde olan temel işlevlerle) dolup taşar. Arketipler insan davranışının yinelenen şablonlarıdır; filmlerde ve öykülerde standart karakter türleriyle sembolize edilirler.
  1. Kahramanlar: Öykülerdeki merkezî kişiler. Herkes kendi mitinin kahramanıdır.
  2. Gölgeler: Zalimler, rakipler ya da düşmanlar, belki de kahramanın kendi içindeki düşman. Gücün karanlık yanı, kahramanın bastırılmış olasılıkları, kötülüğe olan potansiyeli. Dışa vurulmadığı takdirde tehlikeli olabilecek bastırılmış keder, öfke, hayal kırıklığı ya da yaratıcılık gibi diğer tür baskılar da olabilir.
  3. Rehberler: Kahramana yol gösteren kişi ya da ilkeler. Ör. Yoda, Merlin, Gandalf, büyük bir eğitmen ya da öğretmen.
  4. Haberci: Maceraya çağrıyı getiren kişi ya da olay.
  5. Eşik Gardiyanları: Önemli dönüm noktalarında yol kesen kuvvetler; kıskanç düşmanlar, profesyonel kapı bekçileri ya da kendi korkularımız ve şüphelerimiz.
  6. Biçim Değiştiriciler: Öykülerde biçim değiştiren vampir ya da kurt adam gibi yaratıklar. Yaşadığımız hayatta biçim değiştirici değişimi ya da belirsizliği temsil eder. Diğer insanlar (ya da onları algılama biçimimiz) sürekli değişip durur, karşı cinse dönüşebilir ya da ikiyüzlü olabilir.
  7. Hilekârlar: Palyaçolar ve düzenbazlar, Bugs Bunny ve Daffy Duck, Richard Pryor ve Eddie Murphy. Bizi değişmeye zorlayan kendi bozguncu bilinçaltımız.
  8. Müttefikler/Dostlar: Değişim boyunca kahramana yardım eden karakterler. Hayattaki geçiş aşamalarında kahramana tavsiyeler veren kader arkadaşları, yakın arkadaşlar/kankalar, kız arkadaşlar.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar