Göbeklitepe Gizemi Roman Oldu: "Mabedin Sırrı"

Yaradılıştan Kıyamete İnsanın Kendini Bulma Hikayesini tek bir ağızdan dinlemeye ne dersiniz?


*** 

Urfa’da bulunan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe’nin sırlarını konu alan distopik bir şehir hafiyesi macerası sizi ummadığınız bir yolculuğa çıkaracak.

"Varlığın sırrı dilimizde gizli olabilir."
Hafi

İstanbul'da mana arayışı içinde olan ve kendisine 'epistemik hafiye' diyen 'Hafi' adında bir dedektif, uzun yıllardır “mabedin sırrı” vak'asının peşinde. Sokrates'ten Aristoteteles'e, Plotinos'a, İbn Arabi'ye, Hegel'e, via negativa felsefesine ve mistik edebiyatçıların ilgilendiği 'yazıda varlaşma' konusuna kadar uzanan pek çok ilginç alanda uzman... Ayıca ilmi simyaya hakim ve sırlarla dolu Marifetname'yi de ezbere biliyor. Vaktiyle tanıştığı bir takım özel insanlardan aldığı nefs terbiyesi eğitimi yarım kaldığı için ruhu berzahta sıkışıp kalmış... İçinden çıkamadığı kördüğüme dönmüş bir derdi var. Bu dertten kurtulmak içinse şeytana bile pabucunu ters giydirecek sıradışı bir plan aklına geliyor ve uyguluyor: Birini taklit ediyor! 
Planını kadim dostu Galip'in kurduğu Konstantinniye Kardeşliği üzerine inşa ediyor. Sagra da Familia'nın İstanbul şubesi niteliğindeki bu tuhaf Kardeşlik, dünyanın en tehlikeli cemaatlerinin de ilgi odağı… Çünkü epistemik anlamda pek çok sırrı delifre edebilen bir metot geliştirmiş! Bunu bilense sadece bir kişi... Peki bütün bunların Göbeklitepe ile alakası ne? Kim bilir...  Belki de bir tesadüf. "... ama ben tesadüflere inanırım," diyor kahraman.
Bir gün J. adında birinden tuhaf bir iş teklifi geliyor: Göbeklitepe tapınağının şifresini çözmek... Göbeklitepe’nin sırrının peşinde kendisini tuhaf ve gizemli bir dünyanın içinde buluyor Hafi: Gulyabani sidiği, Hurufilik, kutsal metin yorumları, Mithra öğretisi, Hermetik tarot kartlarının yorumu, Anadolu şövalyeliğinin kökleri, batı felsefesinin simyevi kökeni, numeroloji, Kabala, paralel evrenler kuramı, kara delik, kuantum fiziği ve metafizik... Her şey tek bir şeyde toplanıyor... Bu gizemli dünyanın metinleri içinde kendisine bir kurtuluş yolu arayan Hafi, sonunda tapınağın sırrını çözüyor. Sırrın keşfedilmesi Hafi’yi bir kuantum bombasına dönüştürüyor! 
Hafi, Tapınakçılar ve Hermesçiler tarafından kaçırılıyor. Aşık olduğu ve adını bile bilmediği gizemli kadın, bir anda ortadan kayboluyor. Ve kendisine ikizi gibi benzeyen ve sürekli peşindeki adamın niyeti de ortaya çıkıyor: Hafi aslında karanlık bir karakter, zeki ve başarılı bir taklitçi... İstanbul'un gizemleri konusunda da uzman.... bir şehir hafiyesi, bir flaneur... ve yok edilmesi gereken bir şuur! 
Zorlu bir sınav Hafi'yi bekliyor: Ölmeden evvel ölmek. Eğer başarabilirse, Arifler Meclisi'ne kabul edilecek ve ruhu berzahtan kurtulacak. 
Peki, Göbeklitepe tapınağındaki muamma ona bu şansı verecek mi? 
Okumadan bilinmez derler lakin bir ustanın da dediği gibi bilinmeden okunmaz.
Kitabı okurken tasavvuf tarihininn bilinmedik yüzüyle tanışacak, şehrin gotik karanlığında dirimli felsefenin olanağını yaşayacaksınız, aslında siz de Hafi ile birlikte inisiye olacaksınız. 
Çünkü mabet, kendini bilen insandır…

İyi seyirler,
KD

Mabedin Sırrı'nı edinmek isteyenler:
İdefix.com'dan, Kitapyurdu.com'dan veya Nesil Yayın Grubu www.nesilyayinlari.com 'dan satın alabilirler...

Yazar Kaan Demirdöven

Matrix Mabedin Sırrı

Göbeklitepe, T kafalı sütun

Yorumlar

Popüler Yayınlar