Senaryo Danışmanı mı arıyorsunuz?


Senrayo Danışmanı...
Dünyanın gelişmiş sinema sektörlerinde senaristin, senaryo editörünün dışında çok sık duyduğumuz bir diğer meslek de senaryo danışmanlığıdır. Peki, bir senaryo danışmanı ne iş yapar biliyor muyuz? Belki ‘danışman’ sözcüğünün sizde çağrıştırdığı bir takım görev tanımlarını tahmin edebilirsiniz, ama hiç de düşündüğünüz gibi bir işi yoktur senaryo danışmanının ya da orijinal adıyla senaryo doktorunun...


Peki, Senaryo Danışmanlığı nedir?
Bitmiş bir senaryo metnini edit etmek değildir, textin eksiklerini belirtmek, kurgunun hatalarını göstermek ve/veya öneriler getirmek asli görevleri değildir. Ya da hikayenin dramaturjisi ile de ilgilenmez veya sinematografisini kritize etmez. Bunlar başka başka uzmanlıklar gerektiren alanlarıdır ve bilfiil film aşamasında uzmanları tarafından yerine getirilirler zaten.
Peki, bir senaryo danışmanı ya da yurtdışındaki adıyla bir Senaryo Doktoru'nun görevi nedir? Kısaca şöyle tanımlayalım: Senaryodaki hikayenizde merkeze aldığınız ana-imge ile sonuç-göstergesi arasında kurulan epistemik hattın sağlıklı bir arke olup olmadığını inceler, farklı disiplinleri bir araya getirerek çok disiplinli bir gözlükle metinde tarama yapar ve imge-simge bağlamında kelimenin tam anlamıyla sağlıklı bir göstergenin vaki olması için operasyonel bir çalışma sürecini yönetir.
Bu sürecin ön kıpısı spekülatif süreçtir, burada imge-simge-gösterge üçgeninde tüm hikaye, kahramanlar, replikler, mekan, zaman, nesneler ve ilişkiler incelenir.
İkinci kıpıda opersayonel süreç başlar. Burada hikayenin tözü ve ilinekleri arasındaki ilişki bir deneyim olgusu olarak ele alınır ve senaryonun göstergesinde açığa çıkan birimlerle, bu deneyim olgusunun paralelliği, karşıtlığı, kesişmeleri veya çıkmazları tespit edilir. Bunun adı Senaryonun Deneyimi'dir. Bir sağlık danışmanı olarak da niteleyebileceğiniz doktorluk bağlamında Senaryo Deneyimi, tam anlamıyla senaryonuzun işlevsel-devinimsel-dirimsel anlamıyla ilgilenir: "Çünkü imge devinir."
Konuyla ilgili "Sinemanın Simyası: Senaristin Yolu" ile "Felsefenin Düşüşü Sinemanın Yükselişi" adlı kitaplarımızı tavsiye ederiz.
Metin Danışmanı



Yorumlar

Popüler Yayınlar