Roman Yazma Tekniği


Roman Yazma Tekniği

1- Konu ve Olay Örgüsü
2- Karakterler
3- Diyaloglar
4- Aşamalar
5- Romanın Sonu
6- Hataları gözden geçirme
7- Tekrar gözden geçirmek

Romanın Konusu ve Olay Örgüsü

İlk önce ne tip bir eser yazacağına karar vermelisin: Kurgu, bilim kurgu, tarihi, korku, ya da sosyal içerikli roman. Karakterlere karar vermen gerekecek ardından. Yarattığın dünyayı da bilmek zorundasın. Çünkü romanın örgüsü, seçtiğin bu dünyada geçecek. Eğer bilinen bir şehirde geçmesini istiyorsan o zaman oranın coğrafya şekillerine, kültürüne, toplumuna, caddelerine, ünlü yerlerine, tarihi önemine aşina olman gerekir. 

Karakterler

Her karakteri tek tek ele almalı ve üzerinde çalışmalısın. Romanın ana öğeleri olacak iki ya da üç ana karakterden fazlası olmamalı. Diğerlerinin basit ayrıntıları olabilir. Bu ana karakterleri romanın başındaki iki üç sahnenin tam ortasına yerleştirmelisin.

Diyaloglar

İlk önce hangi anlatım dilini seçeceğine kara vermelisin: Birinci tekil kişi mi, üçüncü tekil kişi mi? Roman kimin ağzından anlatılacak bu önemli. Mesela: “Karşıya doğru bakıyordum, ansızın bir kurşun geldi ve bacağıma saplandı.”  Ya da “ karşıya doğru bakıyordu, ansızın bir kurşun geldi, bacağına saplandı.”  
Birinci tekil kişinin ağzından yazmayı seçtiğin zaman bazı sınırlamaların olacak. Ana karakterin bildiğinin dışında başka bir şey bilemez; çünkü ana karakter anlatıyor hikayeyi.  Temanın her bir köşesini ve açısını keşfedebileceğin için ‘üçüncü tekil kişi’ roman yazmak için en iyi yol ve her bir durumu ana karakterden bağımsız olarak kurarak ilerlemek daha akıcı...

Aşamalar

Birkaç saat içinde roman yazmak imkansız. Romanı küçük bölümlere ayırmalısın önce, böylece günlük birkaç saatlik çalışma süresinde onları yönetebilirsin; günde 5 saat...

Romana başlamak ve sonuna kadar aşamaları sürdürmek kolay bir iş değil. Romanı iyice ilerletinceye kadar, ana fikrine gönderme yaparak ve bağlı kalarak olay örgüsü sürdürülmeli. Ek temaların seni şaşırtacağı durumlar olacaktır elbette ve bu senin romanına derinlik katar, ancak ana temadan uzaklaşmadığına emin olmalısın. Eğer romanını nasıl yazacağını  uygun bir şekilde planlarsan, bu kontrol altında olacaktır. Anahatlar roman aşamasını sürdürmene yardımcı olurken hayal gücünün tema ve fikirlerinden uzaklaşmasını önler.

Romanın Sonu

Çözüm, bir roman yazımının en önemli parçalarındandır. İşte bu yüzden olay örgülerini bitirirken dikkatli olmalısın. Çözüm başlangıç ve bitiş arasındaki köprüdür. Bazı yazarlar sonu başta yazarak akıllıca bir oyun oynarlar. Sonrada başlangıç ve sonuç arasını istedikleri her şeyle doldururlar. 

Hataları gözden geçirmek

Bir romanı hatasız yazmak hiç kimse için mümkün değildir, bu yüzden üzülme.  Hataları düzeltmek için en iyi yol, yardım almaktır. 

Romanı Yeniden Gözden Geçirin

  • Hataları not alacağın bir defter edin.
  • Hataları düzeltirken değişik renkte kalemler kullan.
  • Kitap boyunca kelime kelime, sahne sahne, karakter karakter ilerle.
  • Lütfen romanın mantıksal ve doğru bir şekilde yazılıp yazılmadığını kontrol et.
  • Gereksiz olay örgüsünü, karakteri ve sahneyi romandan at.
  • Tekrar imla ve dilbilgisi kontrolü yap.
  • En sonunda gözden kaçmış hatalardan kaçınmak için  romanını tekrar gözden geçir. SON sözcüğüne ulaştığında roman gerçekten bitmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar