Senaryonun bilinçdışında dolaşmak...



Spiderman aslında network olarak dil'dir. Yüksek binalar yüksek kavramlardır
ve kahraman o yüksek binalar arasında sadece ve sadece dili örgensel olarak
doğal bütünlüğünde yeniden connect eder, birleştirir çünkü ancak böylece
aydınlanma ve farkındalık zuhur eder.

Senaryonun bilinçdışı, dildir. Dil nedir? Rizomik bir bölgeselleşimbozumu zeminidir.
  
Bu bir kurgusallaştırma ya da bir bitişiklik yaratırken aynı zamanda uçlar arasında çatallanma yaratan süreçtir ve yapıbozumuyla benzerlik gösterir. 

Başka bir deyişle bölgeselleşimbozumu, algılanan monolitik nitelikleri devirmenin arayışında olan bir kaçış dürtüsüdür. Kaçış, çünkü İmge senaryoda sürgündedir.

Evet, bölgeselleşimbozumu özgürleşmeye doğru olan bir harekettir ancak o, geleneksel özgürlükle ilgili olan ‘büyük anlatılar’ olmadan yapılan deriotik bir harekettir. Önemli olan yerdekini göğe ya da gökteni yere ters çevirme değil, aradaki boşluğu öne çıkarmaktır. 

Aradaki boşluk nedir? İşte Sinematogia'nın yazınsal (metinsel) metodolojiye getirdiği yeniliğin dışında misyon olarak önünde bulduğu yüksek fikir de bu boşluktur.

Bölgeselleşimbuzmu bu boşluğun belirtilmesidir ve bundan daha da fazla olarak bölgeselleşimbozumu bir indirgeme ya da yorumlama yerine düşünce üretimiyle ilgilenen dilsel rizomik bir işaretleme yoludur. 

Rizomik düşünceler kökler ya da sonuçlar ile değil de, yapıyı yaratan kuvvetlerin ilişkisini inceleyerek, yapısal örgütlerin ayrılmasındaki ‘aralarda’ olanlar ile ilgilenir. 

"Bu ne anlama gelmektedir?" sorusunun yerine "Bu nasıl işlemektedir?"sorusunu sorarak rizomlar, şeyler arasındaki mekanik bağlantıyı açığa çıkarır.

Metateorik diyoruz, çünkü burada bir sinema tarihi üretmek gibi bir amacımız yok, tersine belirli sinematografik kavramları soyutlamak gibi bir amacımız var. 

Pencere anlam değildir, anlamaktır.
Çünkü sinemanın konusu pür sinema değildir, semiyotik ve sinema arasındaki bağlantıdır da. Yani bize İmge'nin bir semiyotiği olduğunu gösterir.

Sinematografik imge, sadece diğer sembollerle bağ kurduğunda anlam kazanır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar