Mr. Peyn'in Agaphe Tarifi

PEYNİR TARİFİ

Taze süt,  70 derecede 1 dakika ısıtılır.
Buna pastörize deniyor. Ölümcül bakteriler sütten ayıklanır. Neden çünkü sütün kötü ahlakları bu pastörizik aşkta geberirler.  Mayalama sıcaklığına kadar kabın ağzı kapatılır ve 35 dereceye kadar soğutulur. 10 litre süte, 1 çay kaşığı kalsiyum klorür (suda eritilerek) ve peynir mayası ilave edilir (kalsiyum klorür peynirin randımanını yükseltir). Süt 35 derecede mayalanır. Üstü örtülerek 1,5-2 saat pıhtılaşması beklenir. 
Bu pıhıtlaşmanın aslı şudur, içerİde kalan yarı tehlikeli bakteriler mayayı yiyerek gaz oluştururlar ve soğuma gerçekleştiğinde gazın patlamasıyla bakteriler de geberir. Pıhtı oluşunca, pıhtı kesme şeker büyüklüğünde kesilir. 5-10 dakika sonra cendere bezlerine (süzme bezlerine) veya torbalarına alınır. Burada baskılanırlar. 2-3 saat sonra süzme bezlerinden çıkarılan (artık) peynirler tuzlanıp bekletilirler.
Bu sırada 1 litre suya 3 yemek kaşığı tuz hesaplanarak kaynatılır ve soğutulur. Bu su, kavanoza yerleştirilen peynirin üzerine dökülür. Bu haliyle peynirler serin yerlerde veya buzdolabında depolanır. 
Bir peynir nasıl oluyorsa insanın da manevi lezzete ulaşması aynen böyle oluyor. Bakınız Seyri Süluk.

KD - 
Cendere Bezi

Yorumlar

  1. Şimdi okuduğunu biliyorum. Öyleyse şunu da bir kenara not et lütfen: Lahim, İbranice ekmek ama Arapça et demek. İmdi biri ekmeğe bakıp "Bu benim etimdir" dediğinde ne demiş oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya da bedenine bakıp bu ekmeği yiyin, derse... ya da "sen benim etimden etsin". Bir sözcüğü iki dille okumak, is it mümkün? Et ve ekmek... et ve ekmek... Tabi ya... Biri doğa, diğeri kültür.... Biri hayvancı, diğeri çiftçi... Hangisi hayatına devam etmişti?

      Sil
    2. SATOR
      AREPO
      TENET
      OPERA
      ROTAS

      Sil
    3. http://vimeo.com/31750057

      (ekmeğe ruh vermeye ya da kendi eti kanı gibi can vermeye örnek teşkil eder)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar