Dijital Yalancı

11 Haziran 2012, Pazartesi...


Haftabaşı sendromu başarıyla atlatıldı, kazasız belasız... Bir kahve molası bile veremesem de öğlen yemeğinde bir yalan bilimi araştırmacısıyla sohbet etme fırsatı yakaladım. Bu durumda bu bilime göre (beden dili) sosyal medyada tanıştığnız veya yazıştığınız birinin yalanlarını tespit etmeniz olanaksız olacaktır ya da yine gözlemlemek sosyal hayatta da tanışma zemini yaratacaksınız çünkü bu bilim Google'dan araştırdığım kadarıyla beden hareketlerinin gözlemlenmesine dayanıyor ve bu bağlamda 25 çeşit yalan gözlemlenebilmiş. Ancak bu durumda sosyal medyada veya dijital ortamda yalan söylemenin de kritereri değişiyor.  


digital mendax (dijital yalancı)

Bakalım bu konuda neler söylenebilir?
Örneğin söz konusu şahsın bir facebook hesabı varsa profilini dikkatlice incelemelisiniz. Fazla tutarlılık aramayın, çünkü bu alan tutarlılık alanı değil... Gündelik hayatın aksine net ortamında tutarsızlık kişinin olabildiğince çok yönlülüğüne de işaret ediyor olabilir.
Dikkat edilecek hususlar!

Bir digital mendax varoluşçu filozof gibidir;

Sosyal medya kullanıcılarında asıl dikkat edilecek husus tutarlılık göstermesidir. Mesela ilgi alanları (kitap, müzik, film vs..) ne kadar tutarlı ise bu kişide bir sorun var demektir. Ya da mesela profil fotoğraflarına baktığınızda yüzlerce fotoğraf yüklemiş birinin kendine ait bir tek fotoğrafı hala yoksa ya da varsa bile pixceli çok küçükse ya da gölgeli, muğlak ya da manuple edilmiş ise, yalan söylemeye meyilli bir karakter olsa da henüz bir dijital yalancı değildir. 
Profilinde veya albümlerinde ilustrasyon kullananlardan olabildiğince çekinmeli (eğer mesleği değilse) içsel çatışmaları olan biridir ve tam bir baş belasıdır. Timeline'ını da ruh halini yansıtacak bir şekilde dolduruyorsa zaten yalan konusunda bataklığın içindedir. Lakin bir Digital Mendax ya da Dijital Yalancı, profilini oluştururken Linkedin vs. gibi ciddi profiller dahil, Varoluşçuluğun zirvesinde hareket ederler. Bedensel semptomların, alışkanlıkların vs. dışında yeni bir karakter yaratımına adım atarlar. 
Bugün her senaristin blogu olduğunu varsayarsak Sinematogia açısından başarılı bir senaryo yazarının iyi bir "dijital yalancı" olduğunu söyleyebilirim.
Araştırmalarım devam ediyor olacak. 
Sen de yeni bir şeyler tespit edersen, kontakta olalım.
Bana nasıl ulaşacağını biliyorsun.
Görüşürüz
KD - 

Yorumlar

  1. Hey,

    Aklıma gelmişken... Örneğin Facebook sayfalarına sürekli ünlülerden alıntılar yapanlar dijital yalancı olamazlar. Çünkü psikoestetik açıdan burası bir uyku alanı değil ama psikoestetğin tüm öğeleri bu sanal ortamda da geçerli... Sen hiç rüyanda alıntı yapılığında şahit oldun mu?

    Bu konuya özel olarak eğileceğim.

    Bye
    KD -

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar