Mithos Dirilten 4 Katmanlı Seyir

Bireysel ve Tarihsel süreçler (d-y)
İmge'nin İfşaatı

DÖRT KATMANLI SEYİR




Bir garip sinestezi... Bir seyir ki dört katmana bölünür (5 yorumdan ilki).



Yaşamın içinde sıra dışı bir iletişim yolunu deneyerek ötekinin gönlünde doğabilir misin? Şimdi bunları düşünüyorum... Heidegger'e bakınız.




**

Slm,

Sinemada mitosları uyandıracak replik ve rituslar üzerinde çalışıyorum, bir tür performans-act-models... Misal, Phenomenon adlı bir filmde bir sahne var: John Travolta, evin içinde sallanan koltukta oturuyor, içeri sevdiği kadın giriyor ve John perişan, saç sakal birbirine girmiş, sevdiği kadına için açmış ama ters tepmiş... Pat! Aniden kadın beklenmedik bir harekette bulunuyor; "nasılsın" diye soruyor, John aklının karıştığını söylüyor, ertesi gün halka yapacağı konuşmadan söz ediyor... Kadın hiç bir şey söylemeden içeriden makas, jilet ve bir kap getirip John'u traş ediyor... Bu sahne kendisi başlı başına bir mithos dirilten! 4 katmanlısından... Aşkı iliklerinize kadar gözlemliyorsunuz. Hissediyorsunuz demiyorum çünkü sinemada seyir anında his yoktur, gözlem vardır. Tamamen dışın gözlemi... ve dış, baştan sona içinde olduğundur (Fihi Ma Fih).

Peki hayatı böyle yaşayabilir miyiz? Estetize edilmiş bir örnek modellleme bakış açısıyla, "mithos-diriltenleri" kullanıp, ötekiyle ilişkide bir arı yaşam ustalığına yükselebilir miyiz? Günümüz uzmanlık dallarının ve disiplinlerin kaskatı kurallarını bozarak, hani bizde "içimden geldiği gibi" deriz ya, aynen öyle, İç'ten gelerek bir deneyimsel - doğaçlama yaşama adım atabilir miyiz?

Kavram'ı deneyimleyebilir miyiz?







Yorumlar

  1. Bana bildiğin bir mithos-dirilten söyle hayatında?

    YanıtlaSil
  2. "... hani bizde "içimden geldiği gibi" deriz ya, aynen öyle, İç'ten gelerek bir deneyimsel - doğaçlama yaşama adım atabilir miyiz?"
    Bunu sen bildin mi?

    YanıtlaSil
  3. bilmeyenin ifade etme yeteneği okurda biliyor mu acaba kuşkusu uyandırıyorsa bilmese bile amacına ulaşmış demektir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar